Bijt en veiligheidspreventie voor kinderen

Bijt en veiligheidspreventie voor kinderen

Wij als verantwoordelijke honden eigenaren behoren onze kinderen educatie te geven over hoe zij precies met honden om moeten gaan. Educatie is namelijk de sleutel naar de preventie van bijtgevallen!

Recentelijk zijn er in de media gevallen geweest waarbij mensen, kinderen en dieren zijn gebeten door honden. Echter wordt in de media alles altijd erg opgehypet en toont een heel ander verhaal dan wat er werkelijk is gebeurt. Daarom nemen wij graag de mogelijkheid om ons geliefde ras te helpen door een vorm van educatie te geven voor iedereen die dit leest. Wij als ouders beginnen al op jonge leeftijd van onze kinderen met het aanleren wat goed en slecht is, wat veilig en niet veilig is en ook alles wat wel en niet mag. Wij leren onze kinderen om veilig over straat te lopen, niet met vreemde mensen praten en hoe je 112 moet bellen in geval van nood.

Dus, waarom leren wij niet hoe zij honden in het algemeen moeten benaderen en behandelen?

Er wordt geschat dat bij 60% van de bijtgevallen het slachtoffer de hond kende en dat bij 20/25% van de bijtgevallen, de slachtoffers samenwoonden met de desbetreffende hond. Er is niemand die kan ontkennen dat kinderen en honden over het algemeen een liefdevolle en zorgzame relatie hebben. Ook al kunnen wij niet altijd begrijpen waarom dit het geval is, maar op de een of andere manier begrijpen honden en kinderen elkaar.

JA, het is een feit dat kinderen als een magneet naar honden worden getrokken op jonge leeftijd. Zij willen graag met hen spelen, op tillen, knuffelen, achtervolgen en gevolgd worden. Kinderen die opgroeien in een omgeving met honden hebben ongeveer een idee hoe zij met hen om moeten gaan. Maar ook de kinderen die niet opgegroeid zijn met een hond zullen nog steeds als een magneet getrokken worden naar honden ook al weten zij niet van alle in`s en out`s.

HANDIGE TIPS VOOR OUDERS EN KINDEREN

Familie hond:

• NOOIT een hond storen wanneer hij of zij slaapt, eet of met de verzorging van puppies bezig is!

• NOOIT een kind een hond laten aaien zonder enige vorm van ‘’kennismaking’’ met de hond!(Snuffelen)

Hond met Eigenaar:

• Kinderen moeten altijd om toestemming vragen bij de eigenaar voor de hond geaaid mag worden!

• Als de eigenaar zijn hond niet in bedwang kan houden, en of kan laten ‘’zitten’’ naast hem of haar, zeg: ‘’Dankje wel, en loop vervolgens weg zonder te aaien!’’

Honden achter hekken(tuinen etc):

• NOOIT naar een hond lopen die in een auto zit of achter een hek zit waar jij niet mag komen!

• NOOIT een hond pesten doormiddel van blafgeluiden maken, stokken, stenen of andere voorwerpen te gebruiken! Gebruik geen stok om door een hek een hond te pesten, stop je armen niet door een hek of de opening van autoramen om naar de hond te komen!

Honden zonder eigenaar in beeld:

• NOOIT een hond benaderen die je niet kent en of als er geen eigenaar aanwezig is!

• NOOIT van honden weg RENNEN! Stop, sta stil en blijf kalm. Doe vervolgens je armen langs je zij, schreeuw niet en loop rustig weg terwijl je de hond ziet, maar niet naar zijn ogen kijkt!

• Als een hond aanvalt, geef hem of haar je jas, portemonnee, fiets of iets anders wat je kan geven om af te leiden en afstand te creëren tussen de hond en jezelf !